ВИНОРОБНЕ ВІКНО В ЄВРОПУ
09 серпня у другому читанні Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”.
Алла Стоянова підкреслює, що “цей законопроєкт надає поштовх до розвитку виноробної галузі. Кількість малих виноробів у Європі та світі зростає. Навіть “не виноробні” країні, наприклад Канада та Нідерланди, збільшують потужності виробництва вина. На комітетських слуханнях, де розглядався цей законопроєкт, ми презентували низку напрацювань, які б дозволили розвиватися нашому українському сектору економіки”.
За словами Алли Стоянової прийняття законопроєкту дає можливість виноградарським та виноробним підприємствам брати участь не лише в Програмі “Доступні кредити 5-7-9”, а й відкриває шлях до грантової державної програми єРобота в напрямку “Новий рівень: Переробка”. Це буде сприяти збільшенню площ вирощування винограду та розширить можливості крафтового виробництва вина.
Алла Стоянова акцентує увагу на ключових нормах:
зменшено обтяжливі вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв виноробної продукції з огляду на те, що їм надається право закуповувати сировину (виноград, плоди, ягоди, мед) УКРАЇНСЬКОГО походження.
спрощено процедуру подання звітності, що зменшить бюрократичне навантаження на малих виробників виноробної продукції.
Проведено масштабну роботу на базі Одеської області з реформування виноробно-виноградарської галузі, яка складає 60% профільного сектору всієї країни.
Також, сьогодні у першому читанні проголосовано законопроєкт №9139 “Про виноград та продукти виноградарства”, головна мета якого – приведення у відповідність норм галузевого законодавства з вимогами міжнародних правил виробництва продуктів виноградарства та виноробства та імплементації положень Регламентів ЄС.
Основні положення проєкту:
привести терміни та визначення, класифікацію сортів винограду та вимоги до виробництва продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів, а також деякі енологічні практики та обмеження у відповідність до вимог, прийнятих в країнах ЄС;
запровадити вимоги для виробництва й обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічні до сучасних правил в країнах ЄС;
визначити механізм захисту на території України географічних зазначень;
ввести нові терміни та визначення відповідно до категорій європейського законодавства;
створити єдину державну інформаційну систему “Виноградарсько-виноробний реєстр”;
передбачити можливість державної підтримки виноградарства та виноробства ;
імплементувати правила щодо маркування та представлення виноробної продукції;
встановити принципи проведення перевірок виробництва виноробної продукції від виноградного куща до кінцевого продукту, визначити контролюючі установи та їх повноваження, конкретизувати санкції, які встановлюються за порушення вимог, встановлених законом.
“Сьогодні день своєрідної ПЕРЕМОГИ для агарного фронту виноробно-виноградної галузі. Це навіть – ПОДВІЙНА ПЕРЕМОГА.
Вдячна кожному, хто приймав участь в обговоренні, працював над пропозиціями, кожному, хто від щирого серця бажав розвивати стратегічну галузь.
На Одещині зосереджено понад 60% виноробства України. Площа виноградників у господарствах Одеського регіону становить майже 24 тис. га, на них вирощують близько 260 тис. тонн винограду. Найбільше виноградників у Болградському районі, там вирощують 78 тис. тонн винограду. У Білгород-Дністровському районі – 76 тис. тонн. В Одеському районі – 27 тис. тонн.
Святкувати велику Перемогу в війні ми будемо з келихом нашого одеського вина”, – говорить Алла СТОЯНОВА.
ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!