1. /
  2. Новини
  3. /
  4. В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ПРОЙШОВ...

В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ ПРОЙШОВ МАСШТАБНИЙ СЕМІНАР З АГРАРІЯМИ РАЙОНУ

Сьогодні в місті Болград пройшов районний семінар з питань готовності сільськогосподарських підприємств Болградського району до збору ранніх зернових і зернобобових культур у 2024 році.

У семінарі взяли участь керівництво району, представник департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА, депутат Одеської обласної ради, начальник Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області, представник Управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, директор Одеського відділення українського державного фонду підтримки фермерських господарств, начальник Болградського відділу 17 Прикордонного загону імені полковника Олександра Жуковського, керівники сільськогосподарських підприємств району та керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, представники банків та компаній – виробників сільськогосподарської техніки.

На початку заходу голова райдержадміністрації Михайло Шарафаненко привітав учасників районного семінару та зазначив, що агропромисловий комплекс є одним з найбільш важливих секторів економіки Болградського району, в якому формується основна частина продовольчих ресурсів та бюджетів ОТГ. Третій рік поспіль підприємства району працюють в дуже складних умовах воєнного стану пов’язаного з агресією росії проти України, тому компанія по збиранню ранніх зернових культур залишається як ніколи актуальним питанням для сільськогосподарських виробників Болградського району та потребує високої самоорганізації та віддачі. Завдяки податкам, які надходять до місцевих бюджетів від аграріїв, та допомоги, які вони надають ЗСУ, підтримується робота соціально значущих об’єктів громад та наближається перемога.

Михайло Володимирович побажав присутнім успішної зернової кампанії та подякував за нелегку й потрібну всім нам працю.

Також перед аграріями району виступив представник департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Дмитро Дімитров, якій розповів про особливості проведення збиральної компанії 2024 року в Одеській області, проблеми та перспективи.

Про організацію збору врожаю ранніх зернових та зернобобових культур в районі доповіла Світлана Вербанова – начальник відділу економіки та агропромислового розвитку райдержадміністрації. Вона зазначила, що за результатами проведеного аналізу, враховуючи площі ранніх зернових культур та рапсу, які загинули внаслідок несприятливих погодних умов восени 2023 та навесні 2024 років, станом на сьогоднішній день загальна площа до збору ранніх зернових, зернобобових, масляничних (рапс) та ярих культур в 2024 році складає 173,23 тис. га, в тому числі:

озимих зернових культур – 101,8 тис. га;

ярих культур – 54,92 тис. га;

озимого ріпаку – 16,5 тис. га.

На сьогоднішній день сільгосппідприємства району забезпечені зернозбиральною технікою на 92%, паливно- мастильними матеріалами на 82%, сезонними працівниками на 85%.

За оперативними даними сільгосппідприємств та громад району в період жнив планується задіяти всього 389 комбайнів, з них – 208 власних зернозбиральних комбайнів та 181 залучених.

Також Світлана Іванівна ознайомила присутніх з основними проблемами у сільськогосподарському виробництві та шляхи їх вирішення.

Депутат Одеської обласної ради Алла Стоянова розповіла про виклики та можливості розвитку агробізнесу у 2024 році. Вона детально розповіла про програми державної підтримки та існуючі гранти для аграріїв, а також надала корисні «фішки» для ведення агробізнесу.

Про посилення протипожежного захисту під час збирання зберігання врожаю і заготівлі грубих кормів у 2024 році доповів Борис Міхальчан – начальник Болградського РУ ГУ ДСНС України в Одеській області. Він зазначив, що перед початком збиральної кампанії необхідно провести протипожежні інструктажі з відповідальними особами та працівниками, а також дотримуватись вимог пожежної безпеки у період збирання врожаю. Також було наголошено на тому, що треба дотримуватись вимог районної комісії ТЕБ та НС.

Про виконання вимог законодавства з охорони праці та трудової дисципліни під час збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур в 2024 році доповів головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці Управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Іван Ротань. Він нагадав присутнім про основні вимоги безпеки під час виконання зернозбиральних робіт для попередження травматизму та аварій на виробництві.

Директор Одеського відділення українського державного фонду підтримки фермерських господарств Микола Афанасьєв ознайомив аграріїв району з державною підтримкою, яку можна отримати через Одеське відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств.

Особливу увагу керівників сільськогосподарських та фермерських господарств викликало питання дотримання правил знаходження в прикордонній смузі та підчас комендантської години, з якого доповів начальник Болградського відділу 17 Прикордонного загону імені полковника Олександра Жуковського Олег Кібель.

З роботою філії «Бессарабська» групи НІБУЛОН в умовах воєнного стану ознайомив присутніх її керівник Захар Мєдвєдєв. Це річковий портовий термінал, що розташований у місті Ізмаїл та належить сільськогосподарській компанії «Нібулон». В умовах блокади чорноморських портів філія є основним каналом експорту компанії. Філія забезпечує перевалку зернових з автомобільного та залізничного транспорту на річковий, яким далі вантажі транспортуються переважно до морського порту Констанца.

Практична частина семінару проходила на базі підприємства «Агромодуль», де керівник Денис Желясков ознайомили присутніх з сучасними технологіями, які вони застосовують у роботі при вирощуванні зернових та зернобобових культур. Також представники компанії Ландтех (дилер Джон Дір в Одеській обл.) та ТОВ «Полетехніка» презентували новітню техніку керівникам сільгосппідприємств підприємств.

У завершенні заходу голова райдержадміністрації Михайло Шарафаненко подякував присутнім за участь у семінарі та зазначив, що головною умовою проведення успішної зернової кампанії є проведення заходів збору врожаю без втрат та збереження його високих насіннєвих, продовольчих і кормових якостей при мінімальних затратах праці і коштів. Досягти таких успіхів можливо завдяки попередньому плануванню, обдуманим чітким рішенням та високому рівню організації збиральних робіт.

Учасники семінару залишилися задоволені його організацією, проведенням та можливістю зустрітися з колегами й обмінятися досвідом.