1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НОВИНИ ГРОМАД: РОЗВИТОК МЕДИЧНОЇ...

НОВИНИ ГРОМАД: РОЗВИТОК МЕДИЧНОЇ СФЕРИ ЗАЛИШАЄТЬСЯ У ПРІОРИТЕТІ – ДЕПУТАТИ БОЛГРАДСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ УХВАЛИЛИ НИЗКУ ВАЖЛИВИХ РІШЕНЬ

На цьому тижні в Болградській міській раді відбулось позачергове пленарне засідання сімдесят шостої сесії. На розгляд депутатів, частина яких брала участь у дистанційному форматі, було винесено два проєкти рішень, що спрямовані на забезпечення належних умов для своєчасного та ефективного надання медичної допомоги відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, стійкого функціонування КНП «Болградська центральна районна лікарня» в умовах воєнного стану.

Перший з проєктів стосувався внесення змін у цільову програму «Здоров’я» на 2023-2025 роки Болградської територіальної громади, які озвучив генеральний директор КНП «Болградська центральна районна лікарня» Болградської міської ради Віктор Дішлі.

Він запропонував доповнити зазначену програму трьома пунктами. Першій – це проведення капітального ремонту щодо покращення енергоощадження будівель КНП «Болградська ЦРЛ», розташованих за адресами: м. Болград, вул. Ізмаїльська, 63, та вул. Ізмаїльська, 71, 75.

Очільник медзакладу нагадав депутатам, що торік для цього була виготовлена проєктно- кошторисна документація та отримана позитивна експертиза.

«В рамках цього проєкту передбачається модернізація котельної, повна заміна системи опалювання, покрівлі та утеплення фасадів у всіх будівлях лікарні», – розповів Віктор Дішлі.

Другий, не менш важливий пункт, який, на думку лікаря, повинен увійти у програму «Здоров’я», стосувався капітального ремонту будівлі колишнього пологового будинку в Болграді, розташованій по вулиці Східна, 67.

«Адже в недалекому майбутньому ми розглядаємо цю будівлю як Центр реабілітації. Для цього наприкінці минулого року нами також була отримана готова проєктно-кошторисна документація та експертиза. Вартість реалізації цього проєкту становить 49 мільйонів 079 тисяч 103 грн. Чому це так важливо й актуально? Тому що реабілітація в умовах воєнного часу – у пріоритеті на рівні держави. Сьогодні в цю галузь спрямовуються як державні, так й донорські кошти. Ми вже підготували двох спеціалістів-реабілітологів, готуємо ще. І прагнемо стати першими на півдні, де з’явиться потужний Центр реабілітації», – зазначив Віктор Дішлі.

За його словами, зрозуміло, що включення цих двох проєктів до програми «Здоров’я» ще не означає миттєво виділення коштів на їх реалізацію з бюджету громади. Але створить умови для співфінансування з боку Болградської міської ради.

«Ми плануємо залучити для цього не лише кошти бюджету Болградської громади, а й знайти альтернативні джерела фінансування, що не заборонені законодавством. Це можуть бути кошти НСЗУ, донорські або кредитні кошти», – підкреслив генеральний директор КНП «Болградська ЦРЛ».

Третій пункт, якій він просив депутатів включити у програму, це надання грошової допомоги молодим спеціалістам-лікарям у розмірі 100 тисяч гривень кожному. Але за умови укладання договору на термін роботи в Болградській ЦРЛ не менше п’яті років.

«Це мінімальні, так званні підйомні, які використовуються у багатьох лікарнях інших громад та спрямованні на мотивацію та підтримку молодих фахівців», – додав Віктор Дішли.

З всіма запропонованими змінами одностайно погодилися Болградський міський голова Сергій Димитрієв та депутати Болградської міської ради.

Крім цього, на сесії було ухвалено внесення змін та доповнень до рішення міської ради від 21.12.2023 року № 2036-VIІІ «Про місцевий бюджет Болградської міської територіальної громади на 2024 рік». А саме – збільшення дохідної та видатної частини бюджету на 8 мільйонів гривень, які направляються головному розпоряднику – апарату Болградської міської ради для КНП «Болградська ЦРЛ» з метою проведення капітального ремонту адмінбудівлі ЦРЛ, де колись розміщувався пологовий будинок. То ж створення Центру реабілітації в Болграді на один крок стало ближче.

«Ми й раніше чимало чого зробили для того, щоб розвивати медичну галузь в громаді. Але для того, щоб перетворити нашу лікарню на лікувальний центр, ще потрібно докласти зусиль. А саме – знайти кошти на реалізацію цих великих та важливих проєктів. Після того, як ми сьогодні включили їх у програму «Здоров’я», зробити це буде вже легше та швидше. Хоча й співфінансування з боку Болградської міської ради ніхто не заперечує. Тому продовжуємо працювати в цьому напрямку», – зазначив Сергій Димитрієв.

Для підтвердження своїх слів Болградській міський голова запросив депутатів до Болградської ЦРЛ, куди вони виїхали одразу після пленарного засідання й мали змогу на власні очі побачити ті пертурбації, що були зроблені в лікарні. А також побачили встановлення нового комп’ютерного томографа, яке вже вийшло на фінішну пряму.

За інформацією Болградської міської ради