1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЧИ ПОВИННІ ОСОБИ З...

ЧИ ПОВИННІ ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ ПРОХОДИТИ ПОВТОРНИЙ МЕДОГЛЯД І НОСИТИ З СОБОЮ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИЙ ДОКУМЕНТ

Після змін, внесених законом про посилення мобілізації, особи, які визнані непридатними до військової служби, хоча й підлягають виключенню з військового обліку, однак військово-обліковий документ у них більше не вилучається.

💡До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку. Тобто, при перевірці документів на вулиці така особа все одно пред’являє документ, де вказано дані про виключення з обліку.

ЧИ ПОТРІБНО ПРОХОДИТИ ПОВТОРНИЙ МЕДИЧНИЙ ОГЛЯД?

🏢 Переогляд мають пройти особи, які раніше були визнані обмежено придатними. 2 квітня Президент підписав закон 3621-IX про повторний медогляд обмежено придатних (законопроєкт №10313).

Відповідно до нього чоловіки, які були визнані обмежено придатними до служби, повинні будуть протягом 9 місяців пройти повторний медогляд, тобто, до 4 лютого 2025 року.

⏳Проте закон про посилення мобілізації доручив перевірити обґрунтованість рішень медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) щодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим Законом вперше встановлено інвалідність II та III груп (за деякими винятками).

Раніше МОЗ повідомляло, що цим особам не потрібно з’являтися на переогляд самостійно.

‼️Будь-яких обов’язків щодо переогляду для осіб з інвалідністю законодавством не встановлено.