1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЯК ОФОРМИТИ ІНВАЛІДНІСТЬ В...

ЯК ОФОРМИТИ ІНВАЛІДНІСТЬ В УКРАЇНІ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Як оформити інвалідність та як визначається група?

Першим кроком є звернення до медичного закладу, розташованого за місцем вашого проживання. Там вам буде підтверджено стійкі порушення функцій організму, і вам буде видано направлення на експертне обстеження в органах медико-соціальної експертизи Міністерства охорони здоров’я України.

Далі буде проведен огляд вашого організму (протягом семи днів з дня надання всіх необхідних документів).

Якщо з будь-яких причин ви не можете особисто приїхати на огляд, його можна провести на місці вашого проживання.

Лікарсько-консультативна комісія видасть вам направлення до лікарні для набуття форми 088/о. Крім того, на Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) необхідно надати документи, що підтверджують основний діагноз, такі як виписки зі стаціонарів, амбулаторні карти та результати спеціальних досліджень.

На МСЕК вам також знадобиться надати паспорт, засвідчену копію трудової книжки, а також копії посвідчення ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС та документів, що підтверджують участь у бойових діях (якщо такі є).

Після проведення всіх необхідних медичних експертиз комісія проводить засідання у повному складі та колегіально приймає рішення про надання інвалідності або втрату професійної працездатності. Після рішення вам буде видана довідка про визнання або невизнання вас людиною з інвалідністю, а також у разі позитивного рішення – індивідуальна програма реабілітації.

Через два-три дні орган, у якому ви зареєстровані як отримувач пенсії з інвалідності, отримає витяг з акта огляду комісії. Орган обов’язкового соціального страхування також отримає індивідуальну програму реабілітації та витяг з акта огляду комісії, що містить інформацію про ступінь втрати професійної працездатності.

Що робити, якщо відмовили в інвалідності?

У разі незгоди з рішенням комісії, ви маєте право подати письмову заяву до обласної комісії протягом місяця. Обласна комісія перегляне вашу заявку протягом місяця після її подання.

Якщо і це рішення виявляється для вас неприйнятним, ви можете оскаржити його в Міністерстві охорони здоров’я.

Список захворювань, що дають право на інвалідність:

Ви можете ознайомитись із повним списком захворювань, що дають право на отримання інвалідності, на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України. Цей список включає безліч різноманітних захворювань, починаючи від цирозу печінки з ускладненнями і закінчуючи психічними розладами.