1. /
  2. Новини
  3. /
  4. АРЦИЗЬКА МІСЬКА РАДА ПРИЄДНАЛАСЯ...

АРЦИЗЬКА МІСЬКА РАДА ПРИЄДНАЛАСЯ ДО КОАЛІЦІЇ “ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ПЕРЕХІД”

Місто Арциз Одеської області не зі слів знає, як це потерпати від браку електроенергії, спричиненого російськими обстрілами. Громада вирішила приєднатися до Коаліції “Енергетичний перехід” та розпочати активну фазу переходу на відновлювані джерела енергії.

У Арцизькій міській раді стверджують, що лише починають свій шлях у напрямку розвитку ВДЕ. Сьогодні громада адаптовує стратегію розвитку міста до 2027 року до умов, спричинених війною. Серед планів – створення умов належного рівня громадської безпеки та розвиток відновлюваних джерел енергії, як пріоритетних завдань громади, оскільки кожний мешканець громади має бути впевненим у безпечному та зручному проживанні на своїй території”, – каже заступниця Арцизького міського голови Оксана Стоянова.

У програмі соціально-економічного розвитку Арцизької МТГ на 2024 рік передбачено встановлення СЕС на об’єктах критичної інфраструктури – водозаборі у м. Арциз і на території лікарні.

Питання електропостачання для громади в умовах війни є критичним, адже місто не газифіковане і опалення будівель відбувається за рахунок електроенергії. За час війни місто було обстріляне і потерпало від кількаденних відключень електроенергії.

“Упродовж 2022-2023 років громада кілька разів була повністю знеструмлена щонайменше 5 днів. На сьогодні м. Арциз практично 100% взимку опалюється лише завдяки електроенергії. Газопостачання у громаді немає, вугілля, на жаль, не надає потрібної тепловіддачі. Зараз, коли регулярно є перебої із постачанням електроенергії, ще більше зростає соціальна напруга серед мешканців. Адже взимку люди фактично можуть залишитися без тепла”, – розповідає Оксана Стоянова.

Воєнна руйнація стала великим стимулом для громади подбати про свою енергетичну безпеку. Тож завдяки участі у Коаліції “Енергетичний перехід” Арцизька міська рада очікує підсилення у впровадженні проєктів з використанням відновлюваних джерел енергії і працювати у напрямку власного енергозабезпечення.

За інформацією Коаліція “Енергетичний перехід”