1. /
  2. Новини
  3. /
  4. У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ, ЯКІ...

У ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ, ЯКІ НЕ МАЮТЬ УКРИТТІВ, ЗʼЯВЛЯТЬСЯ ЗАХИЩЕНІ ПРОСТОРИ

Зараз є декілька варіантів облаштування наземних укриттів – захищених просторів. Наприклад, найшвидший варіант – закладання цокольного чи першого поверхів закладу освіти габіонами [сітчаста конструкція, заповнена сипучими матеріалами – ред.] та встановлення металевих віконниць.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко, йдеться на Урядовому порталі.

Він акцентував, що захищені простори не є обʼєктами фонду захисних споруд цивільного захисту й лише на певний термін можуть замінити звичайні укриття.

Тимченко додав, що такі захищені простори слугуватимуть для захисту від непрямої дії засобів ураження, адже зменшуватимуть вплив повітряного тиску, ударної хвилі, уламків. Рекомендовані місця розташування таких захищених просторів – підвальні та цокольні приміщення, перші поверхи (облаштовані).

“Ми розуміємо, що є заклади освіти, які побудовані досить давно і взагалі не мають побудованих укриттів. Саме тому було запропоновано швидкий механізм створення захищених просторів. Насамперед держава має створити безпечні умови на території громад із задовільним або помірним рівнем ризику. Йдеться насамперед про школи, адже діти мають здобувати якісну освіту“, – вважає заступник міністра внутрішніх справ.

Щоб перевіряти такі захищені простори, в ОВА створюватимуть спеціальні комісії, до яких входитимуть працівники ДСНС.

“Методика передбачає алгоритм обрахування, яка кількість дітей може перебувати безпосередньо в тому чи тому закладі освіти та відповідно захищеному просторі. Згідно із розрахунками передбачається мінімум 1,2 квадратних метри на одну людину”, – резюмував Леонід Тимченко.

Нагадуємо, що нещодавно в Україні затвердили експериментальний проєкт щодо створення тимчасових захищених просторів у закладах освіти.