У ТЕПЛУ ПОРУ РОКУ ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ (ГКІ) ТРАПЛЯЮТЬСЯ ОСОБЛИВО ЧАСТО
Це одні з найпоширеніших інфекційних хвороб, які можуть спричинити серйозні ускладнення — передусім у дітей.
Головні способи зараження — споживання неякісної їжі або води, купання у забруднених водоймах, а також недотримання правил гігієни (наприклад, брудні руки чи предмети побуту).
Найчастіше збудники кишкових інфекцій ховаються в сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, а також у немитих овочах та фруктах. Особливо небезпечні готові страви, молочні продукти, яйця та кондитерські вироби — вони нерідко стають джерелом інфекції.
Про те, як уберегтися від більшості ГКІ, розповідаємо нижче, а поки ж нагадуємо: якщо ви маєте такі симптоми – невідкладно зверніться до лікаря:
сухість у роті та горлі;
підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
переймоподібні болі в животі;
незначне сечовипускання або його відсутність
За даними Центр громадського здоров’я України, за перші чотири місяці 2025 року в Україні зареєстровано майже 16 тисяч випадків гострих кишкових інфекцій.