1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ВІДБУЛАСЬ ЩОТИЖНЕВА АПАРАТНА НАРАДА

ВІДБУЛАСЬ ЩОТИЖНЕВА АПАРАТНА НАРАДА

10 травня 2022 року під керівництвом голови Болградської районної військової адміністрації Геннадія Бамбури відбулась апаратна нарада. У нараді взяли заступники начальника Дмитро Дімитров та Денис Байлук, керівник апарату Валентина Калаянова, керівники та спеціалісти структурних підрозділів РВА.

Про наповнення місцевого бюджету Болградського району в умовах воєнного стану за квітень та станом на 01 травня 2022 року доповіла в.о. начальника відділу фінансів районної військової адміністрації Наталя Пітух. Вона зазначила, що в умовах воєнного стану надзвичайно важливо забезпечити оперативне, належне і безперервне  виконання місцевих бюджетів, для забезпечення ефективного функціонування бюджетної сфери та життєвонеобхідних потреб жителів територіальних громад у період дії воєнного стану.

      З початку 2022 року до місцевого бюджету Болградського району надійшло 184453,85 тис. грн, виконання плану становить 105,56%, до плану додатково отримано   9721,77 тис. грн.

Із десяти громад забезпечили виконання планових показників – вісім громад, дві громади – Бородінська та Кубейська – доходну частину бюджету станом на 01 травня 2022 року не виконали. 

    За квітень бюджет Болградського району виконано на 107,82 %, додатково отримано 3252,66 тис. грн. Бородінська, Городненська, Кубейська, Тарутинська громади план не виконали.

Надходження доходів загального фонду в порівнянні з відповідним періодом минулого року зрослі на 8,98% .

Основним джерелом доходів місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб. У цілому по Болградському району цей вид доходів виконано на 109,9%, додатково отримано – 8109,23 тис. грн.

Надходження податку і збору з доходів фізичних осіб не виконано у зв’язку з ненадходженням ПДФО з оренди земельних паїв. Надходження акцизного податку не виконано на 1173,91 тис.грн. або на 69,9%. Плату за землю виконано на 100,2 %.

Верховна рада України 15 березня 2022 року прийняла низку податкових змін для підтримки українського бізнесу в умовах війни (ЗУ від 15.03.2022р. №2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану»). Закон містить кардинальні зміни щодо єдиного податку, зменшення ПДВ та акцизу на пальне, податкові стимули для великого бізнесу та благодійності.

     Так, урядом прийняті зміни до законодавства, які  передбачають звільнення від сплати місцевих податків,  але на територіях, де ведуться бойові дії. На сьогоднішній день на території  Болградського району Одеської області  бойові дії не ведуться, і це не звільняє від сплати  податків, податки  мають сплачуватися  в повному обсязі.

     Тому податковим органам спільно з органам місцевого самоврядування, органами виконавчої влади необхідно  негайно активізувати  роботу з платниками податків щодо необхідності  їх сплати  до   бюджетів усіх  рівнів в повному обсязі.

Начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура надав доручення заступнику начальника РВА Дмитру Дімитрову спільно з відділом фінансів РВА активізувати роботу з Бородінською селищною та Кубейською сільською  радами щодо виконання бюджету.

Секретар Кубейської сільської ради Тетяна Заїм доповіла про стан роботи зі зверненнями громадян у Кубейській територіальній громаді протягом І кварталу 2022 року. Вона зазначила, що за перший квартал 2022 року до Кубейської сільської ради надійшло 534 звернення з них: 443- письмових, 91- усних,колективних-4.

Аналіз за характером звернень за звітний період показує, що за поточний період до виконавчого комітету звернулось пенсіонерів і ветеранів праці, дітей війни-262 особи. Основні питання з якими звертаються громадяни даної категорії-оформлення правовстановлюючих документів земельних ділянок(паїв) під багаторічними насадженнями, на присадибні ділянки, оформлення правовстановлюючих документів на житлові будинки, та  написання заповітів та інше.

Аналізуючи тематику звернень, які надходять до сільської ради, виявлено, що за звітний період найбільша кількість звернень надійшла з питань земельних відносин-280 осіб.  В основному, це оформлення  правовстановлюючих документів на присадибні ділянки, надання згоди  на розробку технічних документацій на ділянки під  багаторічними насадженнями (паїв), оформлення правовстановлюючих документів на житлове будівництво і господарські споруди, спірні питання з  сусідами про встановлення межі. Щодо земельних питань постійно виїжджає створена комісія сільської ради, для вивчення спірних питань з сусідами.

З питань соціального  захисту зареєстровано103 звернення. В  основному надання  притулку(житла) для переселенців,   реєстрація  та  надання  допомоги ТПО (матеріальної допомоги та продуктові пакети), проведення актів  обстеження житлово-побутових умов проживання сім’ї хворих і вимагає дозволу призначення субсидій. Працівники сільської ради роз’яснюють умови подачі документів всім, хто звернувся по допомогу. 69 внутрішньо-переміщених осіб   в березні були розміщені в дитячому садочку.

Дотримання термінів розгляду і контроль роботи зі зверненням громадян, що надійшли в звітному періоді, на контроль поставлено 534 заяви, з  них розглянуто на  засіданнях сесії і виконкому позитивно – 476, по 58 звернень надано роз’яснення про можливість вирішення порушених питань. На всі звернення надані відповіді, всі звернення розглянуті без порушення термінів їх розгляду.

У виконавчому комітеті Кубейської сільської ради стан роботи зі зверненням громадян знаходиться на постійному контролі, проводиться робота, спрямована на підвищення виконавської дисципліни.

Щоквартально на засіданні виконавчого комітету розглядаються підсумки роботи зі зверненням громадян. Так результати роботи за зверненням громадян за перший квартал було розглянуто на виконкомі, що відбувся 05 травня 2022 року.

По завершенню апаратної наради начальником Болградської РВА було надано ряд доручень окремим керівникам структурних підрозділів РВА.