1. /
  2. Новини
  3. /
  4. МІЦНІСТЬ ГРОМАД ОДЕЩИНИ: РОЗВИТОК...

МІЦНІСТЬ ГРОМАД ОДЕЩИНИ: РОЗВИТОК ПОПРИ ВІЙНУ

📍7-8 вересня відбулась друга міжнародна конференція “Бессарабський технологічний хаб: Розробка інноваційних, технологічних проєктів для сталого розвитку громад півдня України та Республіки Молдова з використанням програмного забезпечення ARCGIS від компанії ESRI США” та за участі USAID АГРО.

🔱Майданчиком зустрічі став центр етнографічного та зеленого туризму «Фрумушика-Нова». Гостей зустрічали з бессарабською гостинністю.

📢Ключові теми обговорення:

✔Транскордонна співпраця — запорука сталого розвитку територій;

✔Інновації в агровиробництві з урахуванням змін клімату;

✔Цифрове забезпечення розвитку регіональних, транскордонних та екологічних проєктів.

👊🏻Громади України продемонстрували всьому світу, що війна – не привід, щоб скласти руки. Як і Збройні Сили України, громади показали свою стійкість. Органи місцевого самоврядування Одещини зустрічали переселенців, допомагали військовим, впроваджували унікальні програми та проєкти. Йде другий рік війни, але з впевненістю можна сказати: громади впоралися зі своїми обов’язками та зробили значний вклад у те, що Україна не просто тримає удар, а й перейшла до контрнаступу та звільнила значну кількість своїх територій. Більш того, наші міста, села та селища робили це в умовах гострого дефіциту грошових коштів, що лише додає їм честі.

💬Іван Кюссе Бородінської селищної ради зазначив, що “війна — мінус. Нестача коштів — мінус. Але, як кожний пам’ятає, мінус на мінус дає плюс. Є багато міжнародних програм та проєктів, участь в яких дозволяє вирішити певні завдання з розвитку громад. Один з головних для нас напрямків — транскордонне співробітництво. Ми бачимо перспективу у створенні унікального проєкту “Еврорегіон “Буджак”. Це форма прикордонного співробітництва між сусідніми територіальними громадами та місцевими органами влади України та Молдови. Ми не конкуренти, ми партнери — цей підхід дозволить вийти на новій рівень відносин. З врахуванням того, що Україна скоро стане членом ЄС є потреба в інтеграції законодавства”.

💬Михайло Шарафаненко голова Болградської військової адміністрації звернув увагу на те, що “В Бородінській громаді пройшла повна інвентаризація пасовищ, йде процес занесення в реєстр. Це перша громада Одещини, яка змогла запустити та провести цю роботу, яка буде мати вагомий вплив на розвиток громади. Великий успіх складається з дрібниць. Перший крок – збереження пасовищ, а це своєю чергою дасть можливість зупинити спад поголів’я ВРХ та розвивати молочне скотарство, а вже це буде поштовхом для створення робочих місць. Зміцнення району — наше пріоритетне завдання”.

💬Алла Стоянова директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА презентувала інноваційні напрямки роботи агросектору Одещини з врахуванням військових та кліматичних викликів, акцентувала, що “розвиток аграрної галузі може стати справжнім каталізатором змін і ключовим фактором для відновлення економіки України.

Адже завдяки діяльності аграріїв забезпечується задоволення локального споживчого попиту, що стимулює обіг грошей та сприяє соціально-економічному добробуту місцевих громад.

Створюючи локальні бізнеси, підприємці стимулюють зайнятість, сплачують переважно місцеві податки й збори, а також формують ресурс для пенсійного забезпечення.

Це особливо цінно в умовах важких економічних обставин, спричинених війною.

Необхідно враховувати зміни клімату для розуміння ефективного використання землі, а особливу увагу заслуговує питання розвитку зрошення.

Окрім того, запроваджено різні ініціативи підтримки: гранти, кредити та різні проєкти міжнародних донорів.

Підприємці, які не злякалися викликів війни, органи влади, волонтерські організації та інші стейкхолдери працюють разом, щоб забезпечити ефективне функціонування економічної інфраструктури по всій країні, поки військові тримають фронт”, – говорить Алла СТОЯНОВА.

💬Богдан Егоров президент ОНТУ звернув увагу на кадрове питання “давно відома формула “плануєш — перемагаєш”, яка свідчить про те, що за умови якісного планування досягти результату легше і швидше. Серед інструментів планування значне місце займають кадри. Для вирощування дійсно професійних кадрів, необхідно в роботі опиратися на такі три складові, як: освіта, наука та інноваційна діяльність”.

📑В рамках конференції підписано низку стратегічних документів:

✔Меморандум між Бородінською, Городненською, Кубейською, Тарутинською територіальними громадами Болградського району та Петропавлівською громадою Білгород-Дністровського району про співпрацю;

✔Меморандум про співпрацю між Бородінською селищною територіальною громадою та Ізмаїльським державним гуманітарним університетом;

✔Договір про співпрацю між Бородінською селищною територіальною громадою та Одеським національним технологічним університетом.

💬“Війна виявилась для громад справжнім випробовуванням, яке вони пройшли та показали, що здатні гідно протистояти будь-яким загрозам та перешкодам.

Місцеве самоврядування адаптувалося до нинішніх умов та починає фазу зростання, навіть в умовах війни, підтримуючи при цьому економіку.

Відновлення України починається з відновлення громад”, – говорить Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!