1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НАЗК ПІДТРИМУЄ ВЕТО ПРЕЗИДЕНТА...

НАЗК ПІДТРИМУЄ ВЕТО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ НА ЗАКОН ПРО ВІДНОВЛЕННЯ ДЕКЛАРУВАННЯ № 9534 ТА ЗАКЛИКАЄ НАКЛАСТИ ВЕТО НА ЗАКОН ПРО ВИДАЛЕННЯ ДАНИХ ПРО ОСІБ, ЗАСУДЖЕНИХ ЗА КОРУПЦІЮ №9587-Д

Національне агентство наголошує, що відкриття реєстру декларацій публічних службовців має відбутися з урахуванням безпекових питань, пов’язаних з можливими загрозами для військовослужбовців та їхніх родин, а також для осіб, які перебувають на тимчасово окупованих ворогом територіях. Лише в окупованих Маріуполі, Бердянську, Генічеську, Мелітополі зареєстровано понад 17 тис. декларантів (без врахування членів їхніх сімей).

НАЗК також закликає накласти вето на законопроект №9587-д «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (cutt.ly/gwz2Rzfq). НАЗК пропонує не вносити зміни до ст. 59 Закону України «Про запобігання корупції». Ці зміни приховують дані Єдиного реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, від суспільства. Зокрема, вони передбачають видалення відомостей про понад 10 тис. осіб, засуджених за вчинення корупційних злочинів. Це дозволить таким особам брати участь в закупівлях, що загрожує доброчесності відновлення України та забезпечення потреб ЗСУ, а також потрапляти на державні посади і посади суддів. Детальніше про ці загрози – тут (cutt.ly/qwlHrS2k).

Нагадаємо, тексти обох законів, підписаних Головою Верховної Ради України, з’явилися на сайті Парламенту вранці 12 вересня. Президент одразу ж оприлюднив свою заяву (bit.ly/45LjL4c) щодо вето на Закон 9534.

Детальніше: cutt.ly/Vwz2ELZu

#декларування