1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЧИ СЛІД ДІТЯМ ІЗ...

ЧИ СЛІД ДІТЯМ ІЗ СІМЕЙНИХ ФОРМ ВЛАШТУВАННЯ СПІЛКУВАТИСЯ З БІОЛОГІЧНИМИ БАТЬКАМИ АБО РОДИЧАМИ

Дискусії з цього приводу не припиняються й однозначної відповіді немає, адже кожен випадок унікальний. Валентина Михайленко, експертка Партнерства «Кожній Дитині», вважає, що спілкуватися можна і треба, якщо це не шкодить дитині.

⚠️Важливо пам’ятати, що діти у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу мають право підтримувати контакти з біологічними батьками й іншими родичами, якщо таке спілкування не заборонене рішенням суду.

Особи, які були позбавлені батьківських прав, можуть спілкуватися зі своїми дітьми тільки на підставі рішення суду.

☝️Якщо дітей відібрали у батьків без позбавлення батьківських прав, то батьки мають право спілкуватися. Навіть попри те, що вони більше не є законними представниками.

Родичі і знайомі також можуть безперешкодно спілкуватися з дітьми, які перебувають під опікою, у прийомних сім’ях і дитячих будинках сімейного типу.

Прийомним батькам і батькам-вихователям при цьому слід:

✔️Врахувати бажання чи небажання дитини підтримувати такий контакт.

✔️Подумати чи не травмує це дитину.

✔️Утриматися від негативних висловлювань на адресу батьків (родичів).

Щодо усиновлених дітей, то психологи та наші експерти радять не приховувати правду. Навпаки, слід у доступній формі розповісти дитині про її попередній досвід, чому вона опинилася у новій сім’ї.

Навіть якщо дитина не пам’ятає свого минулого, батькам слід бути чесними з дитиною, щоби вона випадково не дізналася правду від чужих людей у неприйнятній формі. Правда не нашкодить, а лише посилить довіру у сім’ї.

Працюємо в рамках проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни», що впроваджується Партнерством «Кожній дитині» за підтримки UNICEF Ukraine на замовлення Міністерство соціальної політики України та Національна соціальна сервісна служба України