КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ЗАТВЕРДИВ СТРАТЕГІЮ РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ НА 2023–2027 РОКИ
Головною метою стратегії на наступні 4 роки є забезпечення різноманітного, збалансованого та високоякісного харчування у навчальних закладах. Реформа шкільного харчування розпочата у 2020 році за ініціативою Першої леді Олени Зеленської.
«Попри вороже вторгнення, мусимо давати дітям найкраще, від освіти до харчування. Скажу навіть більше: усе це під час випробувань воєнного часу має бути ще якіснішим, бо саме із цього твориться стійкість. Ось чому реформа шкільного харчування, розпочата ще 2020 року, продовжується.
Як і все, що робимо під час війни, вона набула навіть більшого, можна сказати, світоглядного значення: поєднала всю країну – тисячі дорослих професіоналів – у бажанні дати найкращі умови, можливості, віру в завтрашній день меншим українцям, яким так нелегко зростати нині», – зазначила у своєму Facebook Олена Зеленська.
У 2020 році Кабінет Міністрів України прийняв план дій для перетворення системи шкільного харчування. Розробка цього документу розпочалася взимку 2023 року і завершилася його схваленням. Стратегія зокрема спрямована на підтримку соціального захисту вразливих груп населення і розвиток здорових харчових звичок серед дітей і дорослих, особливо в умовах кризових ситуацій.
«Прийняття Стратегії дає старт впровадженню та просуванню на усіх рівнях ініціативи Першої леді Олени Зеленської з реформи шкільної системи харчування. Зокрема, саме на основі цього документу, територіальні громади зможуть розробити власні плани для впровадження ініціативи на місцях.
Найперше завдання Міністерства відновлення у межах реформи — покращення будівельних норм, вимог до моделей харчування при проєктуванні нових харчоблоків. Менш очевидне, але логічне завдання — посилення інституційної спроможності громад, щоб вони мали ресурси реалізовувати ці та інші важливі зміни.
Ми зі свого боку вже впроваджуємо на практиці оновлені норми та вимоги до інфраструктури освітніх закладів. Адже тепер школи та дитячі садочки, які будуються або відновлюються, можуть використати рекомендації, розроблені командою Першої леді. Тож невдовзі ще більше українських дітей перейдуть на якісніше та збалансованіше харчування», — прокоментувала Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури
Реформа шкільного харчування має чотири стратегічні цілі:
Підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;
Відновлення та модернізація кухонь та їдалень й дотримання вимог системи безпечності НАССР (система управління безпечністю харчування);
Розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти. Впровадження нових норм харчування та меню;
Формування культури здорового харчування в Україні.
Детальніше – в каруселі нижче