1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРЕЗИДЕНТ ПІДПИСАВ ЗАКОН ПРО...

ПРЕЗИДЕНТ ПІДПИСАВ ЗАКОН ПРО «ВІЙСЬКОВИЙ» ПДФО

Президент підписав Закон України «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України» № 3428-IX від 08.11.2023 р.

Змінами до Бюджетного кодексу передбачено перенаправити ПДФО з доходів військовослужбовців (96,3 млрд грн) у 2024 році до спецфонду держбюджету на конкретні цілі:

– 45% для виробництва та закупівлі спецтехніки і обладнання (безпілотники, морські дрони) – Адміністрації Держспецзв’язку;

– 45% Мінстратегпрому для виконання програм реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу, впровадження нових технологій та для виготовлення продукції оборонного призначення;

– 10% розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО.

«Сформований ресурс від перерозподілу військового ПДФО буде направлений на запуск економічного імпульсу: на розвиток вітчизняного ОПК та закупівлю дронів. При цьому місцеві громади будуть також фінансово захищені. Наступного року буде спрямовано на місця понад 62 млрд гривень додаткових коштів порівняно з показником 2021 року. Під час війни військовим необхідна підтримка і розуміння органів місцевого самоврядування щодо пріоритетності видатків та потреб Збройних Сил України», – під час виступу у парламенті зазначив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Ухвалений документ передбачає, що 10% від військового ПДФО буде напряму перераховуватися на військову частину, та будуть витрачатися на придбання всього необхідного, зокрема різних інструментів, будматеріалів і навіть машин. Решта 90% військового ПДФО порівну будуть розподілені між двома проєктами: половина піде на виробництво вітчизняних дронів, а половина – на боєприпаси.

Джерело: https://buh.ligazakon.net/…/223632_prezident-pdpisav…