1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЕПІДЕМІЧНА СИТУАЦІЯ В ОДЕСЬКІЙ...

ЕПІДЕМІЧНА СИТУАЦІЯ В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ

За даними моніторингу в області захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), включно із COVID-19 знаходиться у межах сезонних коливань. На звітному тижні інтенсивний показник становив 447,0 на 100 тисяч населення та був нижче епідемічного порогу (532,05) на 16%, що свідчить про низький рівень інтенсивності епідемічного процесу.

За останній тиждень, порівняно з попереднім, загальний рівень захворюваності знизився на 1,7% за рахунок дорослого населення, де зниження на 6,8%. Серед дитячого населення захворюваність залишилась практично на рівні.

Серед захворілих основну питому вагу займали діти (до 68%), а серед них переважали діти раннього віку 5-14 років (60,5%).

Знизився також і рівень госпіталізації хворих – на 6,5%. Серед госпіталізованих превалювали діти (71,4%).

Що стосується адміністративних територій, то перевищення обласного інтенсивного показника відмічалось у Б.Дністровському (на 42,4%), Ізмаїльському (на 42,3%), Болградському (на 37,7%), Роздільнянському (на 17,4%) та Березівському (на 14,1%) районах. Інтенсивний показник був нижче за обласний у Подільському (на 3,1%) та Одеському (на 18,4%) районах.

У поточному епідсезоні зареєстровано перший летальний випадок від грипу у мешканки м.Одеси, 1958 року народження. За даними лабораторних досліджень у хворої виділено вірус грипу А (не субтипований). Хвора була госпіталізована до КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня» ОМР з високою температурою, кашлем та задухою, мала багато хронічних супутніх захворювань, проти грипу не щеплена.

В загальній сумі захворілих на ГРВІ, питома вага COVID-19, як і на попередньому тижні, складала 1,2%. Рівень захворюваності на останньому тижні знизився на 6% (127 проти 135) за рахунок дорослого населення, де зниження на 8,1% (102 проти 111). Захворюваність серед дітей залишилась практично на рівні минулого тижня (25 проти 24).

Серед захворілих на COVID-19, на відміну від ГРВІ, переважало доросле населення, питома вага якого складала 80,3%, а серед них превалювали особи у віці 30-64 роки (до 57%). Показник госпіталізації хворих на COVID-19 зріс на 47%. За звітний тиждень зареєстровано 4 летальні випадки серед дорослих (Одеський район), з початку епідсезону зареєстровано 48 лабораторно підтверджених летальних випадків від ускладнень COVID-19 (всі дорослі).

За результатами моніторингу вірусологічних досліджень біоматеріалу від хворих з підозрою на грип та ГРВІ, спостерігалась одночасна циркуляція вірусів грипу А (не субтипований), грипу В, а також вірусів не грипозної етіології (риновірус, SARS CoV-2).

За даними лікувально-профілактичних закладів з початку епідсезону щеплено проти грипу 8721 особу, у тому числі 6465 медичних працівників.

Захворюваність на гострі кишкові інфекції, порівняно з попереднім тижнем, знизилась на 14,5% за рахунок дорослого населення, де зниження на 29,6%. Серед дітей захворюваність залишилась на рівні попереднього тижня.

Основну питому вагу у структурі захворюваності складали діти (64%), серед яких найбільш ураженими продовжували залишатись вікові групи 1-4 роки (29,4%) та 5-9 років (32,4%).

Вірусні гепатити та повітряно-крапельні інфекції реєструвались спорадичними випадками (кір, кашлюк, епідемічний паротит, краснуха, скарлатина, вірусний гепатит) або не реєструвались зовсім (дифтерія, кір, правець).

На минулому тижні зареєстровано 2 випадки підозри на кір в Ізмаїльському районі та один випадок краснухи – у Березівському. За даними лабораторних досліджень, проведених вірусологічною лабораторією ЦКПХ, діагнози кору та краснухи скасовано.

Всього з початку року в області зареєстровано 24 випадки підозри на кір, з них у 4-х хворих діагноз підтверджено лабораторно, у інших, за результатами вірусологічних досліджень, скасовано.

На звітному тижні в області зареєстровано перший у цьому році випадок ботулізму у Болградському районі. За даними епідрозслідування встановлено, що захворілий чоловік 1948 року народження, вживав тушонку з м’яса качки, виготовлену в домашніх умовах. Через 2 години після вживання хворому стало зле: з’явились блювота, діарея. По медичну допомогу не звертався, на 4 день стан погіршився: відмічались диплопія (двоїння в очах), труднощі з ковтанням.

Хворий госпіталізований до КНП «Болградська центральна районна лікарня», а згодом до КНП «Міська клінічна інфекційна лікарня» ОМР, де встановлено діагноз: «Ботулізм. Важкий стан» та надано необхідне лікування. Наразі хворий продовжує залишатись у лікарні.

За даними моніторингу за минулий тиждень зареєстровано 58 випадків укусів людей тваринами, що більше ніж на попередньому тижні на 75,7%. Діти серед них складають 25%.

З початку року в області зареєстровано 58 лабораторно підтверджених випадків сказу серед тварин, з них 5 (до 9%) – серед домашніх тварин, 53 (91%) – серед диких (лисиці, шакали, дикі коти).

Найбільша кількість випадків зареєстрована у Подільському (28%), Одеському (21%) та Болградському (17,3%) районах.

Випадків сказу серед людей не зареєстровано.

Санітарно-епідемічна ситуація залишається на постійному контролі.

За інформацією Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб