1. /
  2. Новини
  3. /
  4. Вже за декілька днів...

Вже за декілька днів Україна святкуватиме День Державного прапора.

☝️До цієї дати хочемо нагадати деякі факти про один з основних символів нашої державності. Символ нашої української ідентичності. Символ боротьби за волю.

▫️Синьо-жовте поєднання утвердилося як українські національні кольори під час європейської «Весни народів» у 19 столітті. Але загалом ця символіка з нами зі значно давніших часів.

▫️Під час хвилі європейських революцій 1848 року, названої «Весна народів», синьо-жовтий стяг утвердився вже як прапор українського народу. Тоді, у червні 1848-го, таке знамено вперше підняли над ратушею у Львові.🕍🇺🇦

▫️На Наддніпрянщину, яка була в складі Російської імперії, синьо-жовтий прапор як символ української національної боротьби прийшов після подій революції 1905–1907 років. А вже за десятиріччя, у 1917-му, він став офіційним стягом української державності.

▫️Після втрати незалежної української держави синьо-жовтий прапор залишався символом національної боротьби та спроб відновити державність у різних регіонах України.

📍4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор замайорів над Верховною Радою України. А за кілька місяців, 28 січня 1992-го, ВРУ офіційно затвердила його Державним Прапором України.

Більше інформації на сторінці Український інститут національної пам’яті