1. /
  2. Новини
  3. /
  4. АПАРАТНА НАРАДА В БОЛГРАДСЬКІЙ...

АПАРАТНА НАРАДА В БОЛГРАДСЬКІЙ РВА

Сьогодні очільник району Геннадій Бамбура провів апаратну нараду з керівниками структурних підрозділів Болградської районної військової адміністрації.

Про підсумки використання освітньої субвенції за 2022 рік доповіла начальник відділу освіти, охорони здоров’я, культури та спорту районної державної (військової) адміністрації Інна Гуткан. Було зазначено, що у 2022 році на оплату праці педагогічних працівників місцеві бюджети Болградського району отримали освітню субвенцію у сумі 382 159,42 тис. грн. Станом на 01.01.2023 загальний залишок субвенції (залишки коштів минулих періодів та залишки 2022 року) склав 5  171,0 тис. грн. Вперше у практиці розрахунку та надання субвенції всі залишки освітньої субвенції, які утворилися на кінець 2022 року,  автоматично спрямовані до спеціального фонду МОН. Дана ситуація склалася через те, що громади у 2022 році не мали змогу повністю використовувати залишки освітньої субвенції, оскільки частина платежів не проходили через казначейство. 

Також з державного бюджету спрямовується субвенція на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, які здобувають освіту в закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти, закладах професійної (професійно-технічної) освіти. У 2022 році відповідну субвенцію було розподілено між місцевими бюджетами територіальних громад району у сумі 1 351,89 тис. грн у порядку відповідно до кількості осіб з особливими освітніми потребами. Станом на 01.01.2023 освітня субвенція на надання державної підтримки дітям з особливими освітніми потребами використана в повному обсязі.

         Залишки освітньої субвенції, якщо виконані в повному обсязі обов’язкові виплати педагогічним працівникам, можна спрямовувати на оновлення матеріально-технічної бази закладів. Її можна витрачати на: заходи територіальної оборони; задоволення продовольчих потреб цивільного населення; евакуацію/ вивезення/ переміщення населення з місцевості, де ведуться бойові дії; облаштування місць для ВПО та інші заходи, спрямовані на підтримку цивільного населення в умовах воєнного стану.

Наприкінці минулого року уряд розподілив кошти освітньої субвенції між громадами на 2023 рік та вніс суттєві зміни до формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами так між територіальними громадами Болградського району розподілено освітню субвенцію у розмірі 350 433,6 тис. грн.

Через воєнний стан наша країна має економічні труднощі, суттєве скорочення бюджету. Тому і розмір освітньої субвенції для кожної громади суттєво зменшився як у 2022, так і у 2023 році.

Аби зберегти фахових педагогів та забезпечити їх достойною заробітною платою, керівники можуть звернутися до місцевих бюджетів та просити дофінансувати ці потреби. В іншому випадку, задля заощадження коштів, необхідно здійснити певні заходи, як: оптимізація мережі закладів загальної середньої освіти, перегляд наповнюваності класів та зменшення розмірів доплат і надбавок, які встановлені нормативними актами у граничних розмірах або мають необов’язковий характер і розмір яких залежить від наявного фонду заробітної плати.

  Начальник відділу цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації та організації діяльності центрів надання адміністративних послуг районної державної (військової) адміністрації Домнікія Кучеровська  доповіла про результати моніторингу стану надання адміністративних послуг населенню через ЦНАП Болградського району у 2022 році. Вона зазначила, що за даними проведеного моніторингу, протягом 2022 року ЦНАП Болградського району надали 47410 адміністративних послуг. Найбільш затребуваними є послуги державної реєстрації у сфері нерухомого майна, у 2022 році їх надано у кількості 15054 послуги. На другому місці послуги, пов’язані з реєстрацією місця проживання – 12467 послуг. Третє місце у рейтингу посідають послуги соціального характеру – 10093. Послуги з видачі витягу із реєстру територіальної громади посідають четверте місце у рейтингу послуг, їх надано 6659. Надання послуг ДЗК у звітному році було запроваджено у п’яти центрах надання адміністративних послуг. Ними надано 2644 послуги ДЗК.

У звітному періоді за платні послуги, з яких  стягується адміністративний збір, до місцевих бюджетів територіальних громад, в яких функціонують ЦНАП, надійшло коштів на суму 5 128,7 тис. грн. За рахунок надання платних адміністративних послуг поповнено бюджет Болградської міської ради на 1 858,5 тис. грн., Тарутинської селищної ради – на 1 360,7 тис. грн., Арцизької міської ради – на 679,8 тис. грн., Василівської сільської ради – на 785,8 тис. грн., Бородінської селищної ради – на 320,2 тис. грн., Теплицької сільської ради – на 110,1 тис. грн., Кубейської сільської ради – на 9,5 тис. грн., Павлівської – на 4,1 тис. грн.

Про бюджетну звітність органів місцевого самоврядування та вимоги до її оприлюднення в рамках підтримки Проєкту USAID доповів начальник відділу фінансів районної військової адміністрації Павло Синельников.

По завершенню апаратної наради  начальник Болградської РВА Геннадій Бамбура надав ряд відповідних доручень керівникам структурних підрозділів районної військової адміністрації.