1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НА КШТАЛТ ІЗМАЇЛЬЩИНИ: В...

НА КШТАЛТ ІЗМАЇЛЬЩИНИ: В БОЛГРАДСЬКОМУ РАЙОНІ МАЮТЬ НАМІР ОБ’ЄДНАТИ ДВІ ЛІКАРНІ

До першого травня Одеська область, як і інші регіони України, надала на затвердження Міністерства охорони здоров’я пропозиції щодо визначення спроможної мережі медичних закладів та проєкти планів розвитку госпітального округу. Стосовно Болградського району обласний департамент охорони направив до МОЗ модель мережі медзакладів, до якої увійшла одна загальна лікарня, кластерний медзаклад із філією.

Про це журналісту інформаційної агенції «Юг.Today» розповів голова Болградської районної військової адміністрації Геннадій Бамбура.

За словами Геннадія Васильовича, статус «кластерної» має отримати Арцизька центральна опорна лікарня. Ії філією повинна стати Тарутинська центральна лікарня. А от загальним медзакладом мають намір зробити Болградську центральну районну лікарню.

Таким чином, дві лікарні Болградщини планують об’єднати в одне комунальне некомерційне підприємство, проте це реформування не вплине на якість медичних послуг для населення.

Очільник Болградської РВА підкреслив, що реалізація проєкту допоможе модернізувати та осучаснити заклади охорони здоров’я Одещини і, таким чином, забезпечити жителів доступними, якісними та безоплатними медичними послугами.

Варто зазначити, що третій етап медичної реформи передбачає, що більш прості випадки лікуватимуть на місцях, а спеціалізовану медичну допомогу надаватимуть на вищому рівні. І в залежності від складності випадку та захворювання пацієнта доставлятимуть саме в ту лікарню, де є відповідні висококваліфіковані фахівці, необхідне обладнання та ліки, щоб надати якісну медичну допомогу. Також серед основних аспектів – забезпечення гідної заробітної плати медичному персоналу і фінансова спроможність закладу при раціональному використанні ресурсів, які в Україні через воєнний стан обмежені.

Нагадаємо, що в Ізмаїльському районі нещодавно також презентували спроможну мережу лікарень, в рамках якої планується об’єднання Кілійської багатопрофільної лікарні з Вилківською міською лікарню, аби мати статус «загального медзакладу».

Додамо, що наразі МОЗ створило та затвердило склад робочої групи з питань погодження пропозицій щодо визначення спроможної мережі закладів охорони здоров’я та проєктів планів розвитку госпітальних округів. До неї входять представники міністерства, Національної служби здоров’я України (НСЗУ), Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, народні депутати, міжнародні партнери.

Найближчими тижнями робоча група, відповідно до графіка засідань, розглядатиме пропозиції щодо визначення спроможної мережі медичних закладів кожної області та проєкт плану розвитку госпітального округу. Затвердити спроможну мережу медзакладів міністерство має до 1 липня.

У МОЗ нагадали, що медичні заклади, які не увійдуть до спроможної мережі, продовжать функціонувати та матимуть право й надалі укладати контракти з НСЗУ. Розвиток таких медзакладів здійснюватиметься власником лікарні.